ROOT COUSE
| 1) MOULD TERLALU PANAS |
|
| Mould terlalu panas mungkin disebabkan
water system |
| yang tersumbat. |
|
|
CORRECTIVE ACTION
| |
|
|
|
|
| = Periksa water system sama ada tersumbat
atau pengaliran tidak lancar, |
|
Jika mengunakan chiller periksabacaan suhu. Tambah tahap penyejukkan |
chiller jika perlu.
ROOT COUSE
| 2) MOULD KOTOR |
|
|
| Mould kotor dari minyak, habuk,plastic
yang |
| menyebabkan mould tidak rapat. |
|
CORRECTIVE ACTION
| |
|
|
|
|
| = Bersihkan mould daripada plastic, minyak
dan kekotoran. |
ROOT COUSE
| 3 ) CLAMPING KURANG/RENDAH |
|
| Mould tidak dapat tekanan yang
secukupnya |
| menyebabkan mould rengang. |
|
CORRECTIVE ACTION
| |
|
|
|
|
| = Periksa bacaan clamping force dan periksa
tahap bacaan paras minyak |
|
hydraulik. Tambah minyak hydraulik jika kurang. |
ROOT COUSE
| 4 ) MOULD ROSAK |
|
|
| Insert patah atau rosak.Slider
renggang,slider spring rosak. |
CORRECTIVE ACTION
| |
|
|
|
|
| = Betulkan insert yang patah atau rosak. Betulkan slider dan
tukar spring |
|
baru. Hantar mould ke mouldmaker jika perlu. |
ROOT COUSE
| 5 ) HEATER NOZZLE / BARREL TERLALU PANAS |
| Material terlalu cair /panas dan masuk
ke tempat yang tidak |
| sepatutnya di dalam mould. |
|
CORRECTIVE ACTION
| =
Pastikan bacaan suku nozzle dan barrel tidak melebihi 10°C dari yang di |
|
setkan. Tukar atau betulkan thermocouple jika thermocouple rosak |
| atau longgar. |
|
|
|
ROOT COUSE
| 6) INJECTION SPPED TINGGI |
|
| Material masuk ketempat yang tidak
sepatutnya di dalam |
| mould. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CORRECTIVE ACTION
| =
Kurangkan atau turunkan injection speed untuk minimumkan flashing |
| atau menghilangkan flashing. |
|
|
ROOT COUSE
| 7) INJECTION PRESSURE
TINGGI |
|
|
| Tekanan yang tinggi menyebabkan
material masuk ke |
| tempat yang tidak sepatutnya didalam
mould. |
CORRECTIVE ACTION
| |
|
|
|
|
| = Kurangkan atau turunkan injection pressure
untuk minimumkan flashing |
| atau menghilangkan flashing. |
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No comments:
Post a Comment