ROOT COUSE
| 1) SUHU NOZZLE / BARREL RENDAH / PANAS |
| a)
Suhu nozzle / Barrel yang rendah boleh menyebabkan |
| material yang masuk ke mould tersekat. |
|
| b)
Suhu nozzle/ barrel yang terlalu panas menjadikan part |
| lambat sejuk. |
|
|
CORRECTIVE ACTION
| |
|
|
|
|
| = Pastikan suhu nozzle/barrel berada didalam
keadaan yang baik iaitu tidak |
|
kurang atau lebih dari 10°c dari bacaan yang telah
disekat. Periksa |
| heater band atau thermocouple. |
|
ROOT COUSE
| 2) MOULD TERLALU PANAS |
|
| Keadaan mould yang panas menyebabkan
penyebabkan |
| penyejukan part berlaku dengan
sempurna. |
CORRECTIVE ACTION
| =
Periksa system penyejukan mould, sama ada tersumbat atau
pengaliran |
|
yang tidak sempurna. Jika menggunakan chiller periksa suhu
chiller. |
| Tambah tahap penyejukan jika perlu. |
|
ROOT COUSE
| 3
) NOZZLE LEAKING |
|
|
| Material yang sepatutnya masuk ke
mould telah |
| berkurangan akibat kebocoran. |
|
CORRECTIVE ACTION
| =
Bersihkan nozzle yang leaking. Sejajarkan kedudukan nozzle dan mould. |
ROOT COUSE
| 4 ) NOZZLE TERSUMBAT / TERSEKAT |
|
|
Material yang sepatutnya masuk ke mould telah tersekat |
|
dan tidak dapat masuk dengan sempurna ke mould. |
CORRECTIVE ACTION
| |
|
|
|
|
| = Buka nozzle dan bakar untuk mengeluarkan
benda asing yang tersekat |
|
selain plastic contohnya besi,logam,kayu,batu. |
ROOT COUSE
| 5) MATERIAL TERSEKAT |
|
|
| Material yang sepatutnya ke mould tidak
dapat masuk ke |
| mould atau berkurangan. |
|
CORRECTIVE ACTION
| |
|
|
|
|
| = Periksa hopper dryer sama ada terlalu panas
menjadikan material |
|
membeku atau menggunakan material crushing yang mengandungi |
|
runner atau part yang tidak hancur dengan sempurna yang menghalang |
| material turun. |
|
|
|
ROOT COUSE
| 6) INJECTION PRESSURE /
INJECTION HOLDING RENDAH |
|
|
| Material tidak dapat tekanan secukupnya
untuk masuk |
| ke mould. |
|
|
|
CORRECTIVE ACTION
| |
|
|
|
|
| = Tambah tekanan suntikan ( Injection
pressure ) dan tambahkan holding |
|
pressure, jika perlu tambahkan injection timer. |
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No comments:
Post a Comment