ROOT COUSE
1) SUHU NOZZLE / BARREL RENDAH / PANAS |
a)
Suhu nozzle / Barrel yang rendah boleh menyebabkan |
material yang masuk ke mould tersekat. |
|
b)
Suhu nozzle/ barrel yang terlalu panas menjadikan part |
lambat sejuk. |
|
|
CORRECTIVE ACTION
|
|
|
|
|
= Pastikan suhu nozzle/barrel berada didalam
keadaan yang baik iaitu tidak |
kurang atau lebih dari 10°c dari bacaan yang telah
disekat. Periksa |
heater band atau thermocouple. |
|
ROOT COUSE
2) MOULD TERLALU PANAS |
|
Keadaan mould yang panas menyebabkan
penyebabkan |
penyejukan part berlaku dengan
sempurna. |
CORRECTIVE ACTION
=
Periksa system penyejukan mould, sama ada tersumbat atau
pengaliran |
yang tidak sempurna. Jika menggunakan chiller periksa suhu
chiller. |
Tambah tahap penyejukan jika perlu. |
|
ROOT COUSE
3
) NOZZLE LEAKING |
|
|
Material yang sepatutnya masuk ke
mould telah |
berkurangan akibat kebocoran. |
|
CORRECTIVE ACTION
=
Bersihkan nozzle yang leaking. Sejajarkan kedudukan nozzle dan mould. |
ROOT COUSE
4 ) NOZZLE TERSUMBAT / TERSEKAT |
|
Material yang sepatutnya masuk ke mould telah tersekat |
dan tidak dapat masuk dengan sempurna ke mould. |
CORRECTIVE ACTION
|
|
|
|
|
= Buka nozzle dan bakar untuk mengeluarkan
benda asing yang tersekat |
selain plastic contohnya besi,logam,kayu,batu. |
ROOT COUSE
5) MATERIAL TERSEKAT |
|
|
Material yang sepatutnya ke mould tidak
dapat masuk ke |
mould atau berkurangan. |
|
CORRECTIVE ACTION
|
|
|
|
|
= Periksa hopper dryer sama ada terlalu panas
menjadikan material |
membeku atau menggunakan material crushing yang mengandungi |
runner atau part yang tidak hancur dengan sempurna yang menghalang |
material turun. |
|
|
|
ROOT COUSE
6) INJECTION PRESSURE /
INJECTION HOLDING RENDAH |
|
|
Material tidak dapat tekanan secukupnya
untuk masuk |
ke mould. |
|
|
|
CORRECTIVE ACTION
|
|
|
|
|
= Tambah tekanan suntikan ( Injection
pressure ) dan tambahkan holding |
pressure, jika perlu tambahkan injection timer. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No comments:
Post a Comment